De ljusa partierna visar att det fortfarande finns rester av natriumsulfat i den sanerade bullervallen. Foto: Bosse Johansson/SR
Åstorp

Fortsatta jordproblem i Hyllinge

”Man har inte kunnat vara i sina trädgårdar”
1:34 min

För en månad sen började Åstorps kommun schakta bort den förorenade bullervallen längs med E4:an i Hyllinge. Och sen dess har stora mängder massor, fulla med natriumsulfat och rötslam, körts till Filbornatippen i Helsingborg. Men trots det är problemen inte över, utan troligen måste ännu mer jord schaktas bort.

– Nu håller vi på att ta prover på massorna som ligger kvar för att se om det har lakat ner natriumsulftat i dem, säger samhällsbyggnadschef Bengt-Olle Andersson i Åstorp. Det finns gränsvärden som vi inte får lov att överskrida och vi har indikationer på att de är överskridna på vissa ställen.

När bullervallen byggdes för drygt fem år sen såg den ut att bli en bra affär. Den skulle inte kosta Åstorps kommun en krona. Utan tvärtom skulle entreprenören Svensk Jordförbättring betala flera hundra tusen kronor till kommunen bara man fick lägga massorna på vallen.

Problemet var bara att entreprenören inte följde avtalet med Åstorps kommun om hur det skulle gå till. Svensk Jordförbättring skulle blanda ut massorna med jord, och det löste man genom att ta jord ur marken intill vallen. Men groparna fylldes sen med ren outblandad natriumsulfat.

Svensk Jordförbättring har lagt mycket större mängder natriumsulfat än man hade lov till på vallen, och har dessutom spridit ut orötat slam.

– Det har luktat så att de som bor i närheten inte kunnat vara i sina trädgårdar, säger Bengt-Olle Andersson.

Under åren har Åstorps kommun lagt ner många miljoner på att försöka rena bullervallen och ha den klar. Men till slut fanns det ingen annan utväg än att ta bort den.

– Vi försökte från början att dränera vallen och leda vattnet till reningsverket, säger Bengt-Olle Andersson. Men här var så mycket problem att till sist tog kommunfullmätige ett beslut att man skulle ta bort massorna. Man såg inget slut på eländet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".