Handikappade kritiserar museer

SKÅNE. De handikappades riksförbund - DHR - kritiserar den dåliga tillgängligheten vid flera museer och turistanläggningar i Skåne. Under sommaren har DHR besökt 64 museer runt om i landet - och av dom var 27 helt eller nästintill otillgängliga ut handikappsynpunkt.

De handikappades riksförbund riktar kritik mot flera museer i Kristianstad - filmmuseet, järnvägsmuseet och Museet i Åhus bedöms alla som otillgängliga.
Man kan med rullstol eller liknande varken ta sig in genom huvudentrén, besöka de olika delarna av museerna eller gå på toaletten.

Bygger handikappramp
I Åhus håller man just nu på att bygga till en handikappramp, berättar man vid regionmuseet i Kristianstad - den ska invigas senare i år.
DHR har också bland annat besökt Haväng, Kjugekull, Humleslingan och Hallands väderö - bäst av dessa har man bedömt Kjugekull - även om man kritiserar att handikappade kan ha svårt att nå cafédelen.
Regionmuseet får godkänt
Överfarten till Hallands väderö är inte möjlig att åka med permobil och biljett försäljningen är otillgänglig. Också Haväng får dåligt betyg, med en smal gångstig - och vid Humleslingan noterar man en brant ramp och grusgång som gör det svårt.
Ny- och ombyggda Regionmuseet i Kristianstad och Kristianstad konsthall får däremot fullt godkänt i DHR:s undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".