Skånska barn i diabetesstudie

SKÅNE. 1200 skånska barn ska delta i Teddy, en rekordstor internationell studie om diabetes. Omfattningen av Teddystudien gör att den svenska gruppen hoppas på ett vaccin eller förebyggande behandling av typ 1-diabetes inom 20 år.

Målet är att hitta orsaken till och ett botemedel mot typ 1-diabetes, som är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn. Totalt deltar sex kliniska centra i världen.

I Sverige drabbas 2 barn om dagen diabetes, men fortfarande vet man inte exakt vad som utlöser sjukdomen. Arv är en nödvändig faktor, men även andra faktorer som virus, kost och stress spelar in.
Det säger Åke Lernmark, professor i diabetesforskning vid Lunds universitet.

I en tidigare studie, Dipis, förvånades Åke Lernmark av att väldigt små barn bar på riskfaktorer eller redan hade utvecklat diabetes.
Slutsatsen blev att i den nya studien som nu startar, Teddy, måste barn som ligger i riskzonen följas redan från födsel.

Samma studie ska genomföras av tre kliniska center i Europa och tre i USA. Totalt följs 7200 högriskbarn var tredje månad och kost, hälsa och miljö dokumenteras noga. I Sverige ska man ta vattenprover i vissa områden. Allt för att forskarna ska kunna ringa in exakt vad som utlöser sjukdomen, och hur man ska förhindra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".