Borrhuvudet i startkammaren i hallandsåsen. Foto: Trafikverket
Idag firar alla tunnelarbetare den heliga Barbaras dag. Här ses borrhuvudet i startkammaren i Hallandsåsen. Foto: Arkiv/Trafikverket
Hallandsås

Helgon välsignar tunnelarbetare

1:43 min

Idag är det den heliga Barbaras dag, en dag som kanske inte så många firar - om man inte arbetar med Hallandsåstunneln. För den fjärde december bärs statyn av Santa Barbara runt i tunneln och en präst välsignar arbetsplatserna.

– Det är en tradition och det är viktigt framförallt för våra utländska arbetare. Vi har en stor mängd internationella tunnelarbetare och kommer man då från en katolsk eller grekisk-ortodox tradition så är det ju extra viktigt.

De svenska då?

– Det har ju varit en tradition sedan många år så nu har det ju blivit en grej som ska firas varje år.

Santa Barbara är alltså tunnelarbetarnas skyddshelgon. Hon ska ha levt på 300-talet och blivit inmurad i ett torn av sin pappa. Trots det lyckades hon bli omvänd till kristendomen, pappan slog ihjäl henne men i samma stund slogs han till döds av en blixt och Barbara blev helgon.

I Hallandsåstunneln är det kontraktsprost John Liljeblad som sköter välsignelsen.

– Det samlas ett gäng arbetare som är på platsen just då och så håller vi en välsignelseceremoni längst in i tunneln. Givetvis plockar vi ner Santa Barbara, som sitter i tunnelmynningen, och tar med oss.

Kanske borde man involverat Santa Barbara och John Liljeblad tidigare för faktum är att sen man började med välsignelserna har tunnelarbetet gått bra.

– Ja, jag brukar skryta om det... Men en sak vet jag iallafall, att arbetarna tycker det är otroligt viktigt och positivt att det blir gjort varje år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista