Kristianstad

Osäkra projekt ger osäker byggbransch

1:41 min

Byggbranschen i nordöstra Skåne går ett osäkert år till mötes 2012. Det visar konjunkturprognosen från branschförbundet Sveriges byggindustrier.

– Vi har ett antal bostadsprojekt som vi vet kommer att starta, men det är mycket också som hänger i luften och om inte projekten startar får vi en mycket tuff byggmarknad i nordöstra Skåne, säger Anders Fredriksson som är chef för Sveriges byggindustriers kontor i Kristianstad.

Om alla de planerade projekten skulle bli av, så blir 2012 året med mest investerade pengar i byggen i nordöstra Skåne på fem år. Projekt i Kristianstad och Hässleholm står då för de absolut största delarna.

Men det är alltså många av projekten som är osäkra. Det kan handla om projekt som tog form när det ekonomiska läget i världen såg bättre ut och nu hänger lösare. Och det handlar om det nya köpcentrat Östra Centrum i Kristianstad, som inte är helt spikat. Höghusprojekt i Hässleholm ligger också i "kanske"-listan. Dessutom finns det en hel del vindkraft i prognosen och det är projekt som kan ta tid med planfrågor och överklaganden.

Blir alla projekten av blir Anders Fredriksson på Sveriges byggindustrier i Kristianstad glad. Men han verkar mer tro på ett tufft år.

Så hur blir det då för de som jobbar i byggbranschen? Ja, de är vana att åka dit jobben finns, säger Anders Fredriksson.

– Jag hoppas att i den mån att marknaden viker på ett ställe eller inom ett företag, så finns möjligheter på andra håll.