Hässleholm

Luciaröstning även i år trots förra årets debacle

1:31 min

I år har flera kommuner, istället för att ordna luciaomröstning, bestämt sig för att lotta bland kandidaterna. Men i Hässleholm, där en felräkning förra året gjorde att fel kandidat först utsågs till lucia, har arrangören Lions valt att ordna omröstning också i år.

Sofia Larsson var den som till slut blev Hässleholms Lucia 2010, och även hon tycker att man ska fortsätta rösta. 

– Det är en rolig grej att ha den spänningen om vem som blir det. Sen får man väga in nackdelarna, att det blir tråkigt för dem som inte blir och det kan bli bråk. 

Men något bråk blev det inte mellan Sofia och förra årets luciakandidater – trots det som hände. Istället har stämningen varit bra mellan tjejerna som fortsatt att träffas även efteråt.

För att minimera risken för felräkningar använder man sig i år istället av sms-röster. Men att helt byta röstsystem till att lotta fram lucian, har inte varit aktuellt. 

Varken förra årets luciaansvarige på Lions i Hässleholm, Bo Thiman, eller årets ansvarige, Magnus Ugge, vill vara med på en intervju. Frågan är känslig, och de säger att man nu istället vill fokusera på det positiva med årets omröstning som har förlöpt utan komplikationer.