Fotboll sliter mer på kvinnors knän än på mäns. Therese Lundin liggande.

Knäskadorna fler inom damfotbollen

SKÅNE. – Vi tränade inlägg och jag skulle avsluta på volley. Men jag fastnade med foten i gräset och vred till knäet.
Det berättar Therese Lundin i Malmö FF. Hon har slitit av korsbandet i både vänster och höger knä.
En undersökning visar att skador på främre korsbandet i knäet är mer än dubbelt så vanliga hos spelare i damallsvenskan än i herrallsvenskan.

Statistiken har tagits fram av läkarstuderande Tomas Åkesson vid läkarlinjen i Malmö och läkaren Markus Waldén vid Centralsjukhuset i Kristianstad. Den ska presenteras på läkarstämman i Göteborg i november.

17 procent av spelarna i damallsvenskan 2004 har någon gång slitit av det främre korsbandet. När en likadan undersökning gjordes i herrallsvenskan för tre år sen var siffran bara hälften så stor.

Det har länge varit känt att kvinnor lättare drabbas av skada på främre korsbandet men att siffran skulle vara så hög förvånar Markus Waldén.

Varför kvinnor drabbas mer än män är ännu inte klarlagt - men det finns teorier om att kvinnors bredare bäcken gör att knäet har en annan vinkel och att kvinnors knäled är rörligare.
– Det kan också bero på att kvinnor på elitnivå är tröttare än män när det är dags för match och träning. Därför har de en sämre koordination mellan muskler och nerver, säger Therese Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista