Stor polisinsats fick slut på uppror på Väanstalten.

Avdelning stängd efter fängelseupplopp

KRISTIANSTAD. Ingen person skadades vid upploppet på kriminalvårdsanstalten i Vä utanför Kristianstad på fredagskvällen, när elva interner förskansade sig i ett rum och fick hämtas ut av polisen.
Däremot blev avdelningen sönderslagen och fick stängas, säger Lena Lööw, som är kriminalvårdschef i Kristianstad.

Under lördagen håller polisen på med brottsplatsundersökning på avdelningen där internerna barrikaderade sig.
Förödelsen där är stor.
- Det handlar om utslagna fönster och bort och stolar som ligger i spillror, säger Lena Lööw.
Efter att brottsplatsundersökningen är klar är tanken att de interner som deltog i upploppet ska städa upp efter sig.
- Vi hoppas att kunna använda dem i någon sorts konsekvenspedagogik för att städa upp det som de fördärvat, säger Lena Lööw.

Försökte förhandla
Oroligheterna på avdelningen började redan under fredagseftermiddagen och handlade bland annat om klagomål på maten. Under kvällen hade det urartat till ett upplopp där flera interner förskansade sig i ett uppehållsrum och började förstöra inredningen på avdelningen.
Ett stort antal polispatruller kallades till Väanstalten och polisen försökte först förhandla med internerna. Vid 22-tiden bestämdes man sig för att skicka in en piketstyrka från Malmö som fick slut på upploppet. Enligt polisen fanns det risk för rymningar eftersom några av internerna försökte forcera fönster. En intern hade tidigare tagit sig ut genom ett krossat fönster till rastgården där han genast fångades in av fängelsepersonal. Under kvällen hade två andra interner gett upp frivilligt.

Våldsamt upplopp
På avdelningen sitter förstagångsförbrytare i åldern mellan 18 och 21 år. Ingen ur personalen ska ha skadats, men däremot finns det uppgifter om att någon av de intagna kan ha skadats lindrigt under upploppet. Länsvakthavande vid Skånepolisen säger att 11 av internerna är misstänkta för våldsamt upplopp. Sju av dem sitter nu i arresten i Kristianstad, de andra fyra är utplacerade på andra håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista