1 av 2
Lidija Starodubtseva trivs med att sitta ensam i skogen och sjunka in i sina översättningar. Foto: Kristoffer Lieng /Sveriges Radio
2 av 2
Från storstad till stuga. Moskva - Knopparp. Foto: Kristoffer Lieng / Sveriges radio
Moskva–Knopparp

Från storstad till stuga

8:05 min

Lidija Starodubtseva bytte ett hektiskt toppjobb på Sveriges ambassad i Moskva mot ett stilla liv i en stuga i Knopparp.

Lidija ser ut mot bokarna och stengärdet utanför fönstret. Sen i somras sitter hon här i skogen och försöker att ge svenska böcker en rysk språkdräkt.

Det finns ett tjugotal översättare av svensk skönlitteratur till ryska och de har tillsammans bildat ett nätverk och byggt upp en rysk hemsida, swedlit.ru där svensk litteratur diskuteras.

Lidija har hon hunnit vrida och vända på det svenska språket i fjorton år. Lidija är uppvuxen i Petrozavodsk i Karelen nära Finland. Redan som sextonåring kom hon in på universitetet och valde svenska.

– Jag tyckte att svenska lät som ett trollspråk. Sen har jag ju vant mig vid språket och landet. Ibland kan jag tycka att människor här är så bortskämda. De behöver inte kämpa för något. Man blir starkare om man tvingas kämpa.

Anledningen till att Lidija och hennes tioårige son hamnade i just Knopparp är hennes svenske sambo Mikael som för tillfället i Ryssland. Han är också översättare men från motsatt håll, från ryska till svenska. Vi sätter oss ner framför öppna spisen och Lidija börjar bläddra i en bok, som Lidija har översatt.

–Min son är så stolt över de böcker jag översatt och läser dem själv nu, säger Lidija och skrattar.

För Lidija är översättandet en passion, det berikar hennes liv. Men det kan va svårt att få det att gå runt ekonomiskt, men hon skulle ändå inte flytta tillbaka till Moskva även om hon erbjöds ett bra jobb där.

– Bra jobb? Jag har världens bästa jobb nu och inget kan få mig att flytta tillbaka till Moskva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista