Heléns mördare kan dömas före nyår

HÖRBY. Rättegången om mordet på Helén Nilsson från Hörby kan inledas redan i slutet av november.
Det hoppas chefsåklagaren Pär Andersson som räknar med att väcka åtal senast den 22 november mot den 52-årige man som misstänks för morden på tioåriga Helén Nilsson från Hörby 1989 och 26-åriga Jannica Ekblad samma år.

De sista pusselbitarna börjar falla på plats i den gigantiska polisutredningen om morden på tioåriga Helén Nilsson från Hörby 1989 och en 26-årig Malmökvinna samma år. Senast den 22 november väcks åtalet och fyra dagar senare inleds rättegången i Lunds tingsrätt.
-Om inget oförutsett inträffar blir det så, säger chefsåklagare Pär Andersson till TT.
Tingsrätten har gett honom tid fram till den 22 november att färdigställa åtalet, men det är inte uteslutet att det väcks tidigare, understryker han.
Efter ett tiotal rättegångsdagar kommer förhandlingarna enligt preliminära planer att avslutas den 16 december. Pär Andersson väntar på ett DNA-provsvar från ett laboratorium i Storbritannien. Där görs ett försök att ta fram DNA i sperma som hittats i den mördade 26-åriga kvinnan. Men åtalet kan väckas och rättegången inledas utan att provsvaret kommit. Det viktiga är, enligt åklagaren, att det hinner komma innan rättegången avslutas.

Han planerar att kalla uppemot 25 vittnen, däribland utredningspersonal som undersökt tekniska fynd.
-Åtalet kommer att bygga mycket på teknisk bevisning, säger Pär Andersson.
Personer som gjort iakttagelser i samband med försvinnandena kommer att vittna, liksom människor som kan ge en bild av den misstänkte 52-åringens karaktär.
Häktespersonalen hade helst sett att rättegången hölls i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt med tanke på den mordmisstänkte 52-åringens säkerhet. Men denna sal var redan inbokad, så nu blir det i Lunds tingsrätt i stället. Det finns ingen konkret hotbild mot mannen.
-Men det finns alltid en risk att någon person som inte tycker att rättsväsendet fungerar som det ska själv vill verkställa. Man får ju räkna med att det finns en risk, säger Pär Andersson.
Cecilia Klintö/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".