Foto: Råbelöfs Gods

Vindkraft framtiden för stora gods

KRISTIANSTAD. Att satsa på vindkraft kan vara framtiden för många stora gods i Skåne. Riksdagen vill satsa på förnybara energikällor och då är vindkraften ett alternativ. Råbelöfs gods utanför Kristianstad planerar att bygga fem vindkraftverk på markerna utanför stan.
- Det är svårt att få lönsamhet i jordbruksföretag och då kan detta vara en ny inkomstkälla, säger John Murray som är vd på Råbelöfs Gods.

På åsen söder om godset mot Kristianstad vill man bygga fem vindkraftverk på en rad. De är 80 meter höga och skulle tillsammans producera 10 megawatt, vilket motsvarar årsförbrukningen för ca 3000 hushåll.

KLART SOMMAREN 2006
Det kommer att kosta 100 miljoner kronor att bygga de fem vindmöllorna och Råbelöfs Gods söker nu en medfinansiär till projektet som, om alla tillstånd beviljas, kan vara klart sommaren 2006.
- Vi ser att detta är en intäktsmöjlighet men vi har ännu inte räknat på några siffror, säger John Murray.

FLER GODS PLANERAR VINDKRAFTVERK
Råbelöfs Gods är inte den enda gården i området som planerar att bygga vindkraftverk. Granngodset norr om Österslöv, Karsholm, planerar också att bygga fem vindkraftverk.
- Tekniken har blivit mycket bättre och med rätt geografiska förutsättningar vet jag många kollegor inom jordbruksnäringen som är intresserade, säger John Murray.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista