Kristianstad

Interner larmar om missförhållanden

1:42 min

Interner på anstalten Kristianstad utanför Vä larmar om missförhållanden på fängelset. I ett långt brev till Kriminalvården Syd skriver man bland annat att det är vanligt med kränkningar och hot om isolering från personalen.

– En gång när det blev strömavbrott blev vi intvingade i våra becksvarta rum och då sa en personal, fan är ni kärringar eller, det finns faktisk elitsoldater som klarar av tolv timmar i totalt beckmörker, säger Anders, en av de intagna som vill vara anonym och egentligen heter något annat. 

Förtroenderådet som skrivit brevet är som de intagnas fackförbund. Anders är en av medlemmarna och han menar att kränkningar från personalen ofta förekommer. 

I ledningen på anstalten sitter kriminalvårdsinspektör Jerker Eklund. Han menar att det här handlar om ett enstaka tillfälle, som är väldigt allvarligt, men som inte är vanligt förekommande. 

- Det är en generell skrivning som de inte har kunnat belägga överhuvutaget, jag har bett de vända sig direkt till mig så jag kan ta upp det med den berörda personalen, säger han. 

Men Anders säger att ledningen inte lyssnar, och att ifall de tar upp frågan med personalen så blir det hot om isolering.