Skåne

Skånetrafiken måste informera bättre

1:46 min

Informationen till resenärerna vid förseningar och trafikproblem måste bli bättre, det är ett kravet som politikerna ställde på Skånetrafiken redan för ett år sedan. Men det finns fortfarande stora brister - som exempelvis vid den nedrivna kontaktledning som stoppade tusentals resenärer i fredags.

- Det är ingen enkel uppgift att lösa och vi kan bli mycket, mycket bättre säger Mats Persson, folkpartist och ordförande i kollektivtrafiknämnden:

Det är nu nästan ett år sedan, efter förra vinterns trafikkaos, som kollektivtrafiknämnden gav Skånetrafikens trafikdirektör i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att förbättra informationen  till resenärerna.  

Nu har man dels satsat på en trafikstörningskarta på hemsidan, där rött står för stora trafikproblem och grönt för inga, eller upp till 20 minuters förseningar.

Nu ska tågpersonalen dessutom få bättre teknisk utrustning för att kunna få rätt information och nya internetkanaler ska skapas för till exempel ersättningsbussarna, där man ska kunna se rutt och väntad ankomstid för specifika linjer.

- Men det förutsätter att man har tillgång till Internet. Vore det inte bättre att satsa på mer personal på stationerna?

-  Ja, vid akuta trafikförseningar är personal som kan hjälpa resenärer tillrätta det enda som fungerar, säger Mats Persson och säger att man satsar även på att bli bättre på det, att ha personal i gula västar på plats på perrongen så snabbt som möjligt när något hänt.

- Resenärerna kommer att märka skillnad, vi jobbar jättehårt med det här.

-  När kommer skillnaden att märkas?

-   I höst och nästa vinter, svarar han.

-  Var det inte så ni sade redan för ett år sedan?

-  Jo, men jag tycker att det har blivit mycket bättre – punktligheten är mycket bättre, informationen vid planerade trafikstörningar som banarbeten har blivit bättre. Det är när det gäller oplanerade störningar, som exempelvis nedrivna kontaktledningar som vi har en hel del att förbättra fortfarande.

Linda Evereus

Linda Evereus, programledare och nyhetsreporter. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio

Tel: 044-775 12 74
linda.evereus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.