Hörby

Bil i Ringsjön kan förorena vattnet

1:39 min

Den man som körde genom isen på Ringsjön i helgen misstänks nu för grovt miljöbrott. Hörby kommun,  Sydvatten och mannens försäkringsbolag arbetar nu febrilt med att hitta ett sätt att bärga bilen, innan den förorenar vattnet i sjön.

Det stora orosmomentet är att Ringsjön är en reservvattentäkt för nästan en halv miljon skåningar. Det innebär att Sydvatten måste kunna ta dricksvatten från sjön vid behov.

– Det är väldigt olämpligt att ha en bil stående i reservvattentäckten. Dessutom så är det is på sjön och om bilen skulle börja läcka så har bränslet ingen stans att ta vägen och om man då skulle behöva ta ut reservvatten ur sjön så skulle bensin kunna följa med ut, säger Håkan Bergknut är kommunekolog i Hörby.

Nere vid Ringsjön är det lugnt idag. Det enda som rör sig är två män, iklädda reflexjackor och med ett långt måttband i högsta hugg.

– Vi har varit här nere tidigare och tittat till hur bilen ligger och efter att ha språkat med kollegor runt om i landet så lutar det åt att jag och en marinfirma från Göteborg kommer att hjälpas åt här i veckan, säger Janne Nyström från Assiatanskåren.

Enligt honom så är problemet att tövädret gör att isen är för tunn för större fordon att ta sig ut på isen för att genomföra en bärgning. Något tidsperspektiv över hur lång tid detta kan komma att ta har han inte heller.

– Det kan ta allt från några timmar till ett dygn att få upp bilen, säger han, men tippar på att bärgningsförsök kommer att genomföras i slutet av veckan eller i början av nästa.

Detta är inget av det vanliga i ditt arbete?

– Nej, som tur är. Vi har inte så många bilar som går genom isen. Det är tio år sedan sist som ja var här ute och drog upp en bil som gått genom, men inte så långt ut. Så detta är en ny grej för mig. Trots att jag hållit på i 30 år, säger han.