Skåne

Luftigare på de skånska häktena

1:03 min

Kriminalvården är väl förberedda om det blir så att ett stort antal häktningsplatser kommer att behövas inom den närmaste tiden. Det kan bli fallet om Malmöpolisen får genombrott i de åtta mordutredningarna.

– Vår bedömning är att vi har den kapacitet som krävs för att svara upp mot de övriga myndigheternas insatser. Framförallt på häktessidan har vi den förmågan som vi behöver för att kunna lösa vår del av uppgiften, säger kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg.

Det har tidigare varit stora problem med häktesplatser i Skåne. Det har helt enkelt funnits för få platser och man har varit tvungen att transportera häktade personer till andra platser i landet. Den första oktober förra året öppnades det nya häktet i Helsingborg. Där finns 120 platser och det är Skånes största häkte.

Idag finns det mellan 40 och 50 lediga häktesplatser i södra Sverige och Kriminalvården anser att häkteskapaciteten är god. Men med lediga anstaltsplatser är de sämre.

– Som vi har det idag så har vi fullt på våra anstalter här nere. Anstaltsplatser är inte så svårt att lösa för så kan de sitta högre upp i landet och där finns det platser, säger Monica Klingström, regionchef på Kriminalvården.