Arkivbild. Foto: Charles Krupa/Scanpix
Bromölla

Oroliga husbyggare hör av sig till försäkringsbolag

1:40 min

Oroliga kunder som bygger hus med konkursförsatta LB-hus hör nu av sig till försäkringsbolaget Gar-bo. Ovanligt många är drabbade.

– En sån här stor konkurs är inte alls vanligt, att vi får den här digniteten på konkursen, det vill säga att så många är drabbade, säger Roger Johansson som är skadechef på Gar-bo som försäkrar husbyggen.

För en vecka sedan lämnade småhustillverkaren LB-hus, som har sitt huvudkontor i Bromölla, in sin konkursansökan. En konkursförvaltare har nu kopplats in och konstaterat att konkursboet bara kommer att bygga klart de hus som går färdigställa inom några veckor. Det handlar om runt 25 hus.

Totalt sett är fler kunder drabbade. Enligt konkursförvaltaren Mikael Kubu finns runt 70 kunder som har ett LB-hus under produktion, och ungefär lika många till som skrivit avtal med den nu konkursförsatta småhustillverkaren.

För de LB-hus som är påbörjade finns det olika möjligheter att bli klara, de beror på var i processen bygget befinner sig. Lösningar kan handla om att man hittar en ny entreprenör eller att LB-hus får en köpare som kan vara intresserad av att ta över avtal med kunder.

– Jag vill inte gå in och säga varken det ena eller det andra. Det vore fel av mig att sitta i radio och tala om si eller så. Vi hanterar varje kunds förutsättningar så bra som möjligt och vi ska försöka och hjälpa till inom ramen för dem villkor som försäkringen gäller med, säger Roger Johansson på Gar-bo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista