Simrishamn

Politiker gör tummen ner för friskolor

1:11 min

Skolpolitikerna i Simrishamn tycker inte att friskolor i S:t Olof och Skillinge är en bra idé. Nu skickar barn- och utbildningsnämnden ett brev till föräldraföreningarna om att mycket mer måste göras innan ansökan om att starta skola kan tas upp på allvar.

Efter de senaste årens turbulens omkring framtiden för byskolorna i Simrishamns kommun - med nedläggningshot och bussningsbeslut av eleverna - har föräldraföreningarna i Skillinge och S:t Olof bestämt sig för att försöka starta kommunala friskolor.

De ansökningarna skulle barn- och utbildningsnämnen besluta om i går - och efter att de sex politikerna i majoriteten och de fem i oppositionen röstat blev beskedet att politikerna kommer att svara föreningarna med ett brev med det förslag som förvaltningen formulerat. Där står det att man "inte ställer sig positiv till ansökningarna".

Man skriver också att det finns en rad punkter som måste klargöras. Det är inte tillräckligt att föreningarna söker, utan en sådan här stor förändring måste vara väl förankrad hos rektorer, personal, lärarfack och alla föräldrar. Det måste också finnas både styrelse, verksamhetsplan och budget.

Dessutom, skriver man, måste de långsiktiga problemen i skolan lösas innan beslut om friskolor blir aktuella. Det som gäller är fullmäktiges beslut om att bussa eleverna mellan de olika skolorna, och det träder i kraft när höstterminen startar.