Hästveda

Vårdcentralen stänger i sommar

1:11 min

Liksom förra året kommer Hästveda vårdcentral hålla stängt i sommar. Under åtta veckor efter midsommar ska patienterna i stället hänvisas till vårdcentralen i Hässleholm som ligger två mil bort. Flera Hästvedabor är missnöjda med servicen på mottagningen som annars har öppet endast tre dagar i veckan.

– Har man inte bil och det är svårt med kommunikationen till Hässleholm och ingen vän kan köra en dit så är det dumt med vårdcentralens öppettider, säger Eva Jörgensen som inte har egen bil.

Hästveda med sina cirka 1500 invånare är en liten men inte obetydlig ort. Eva Jörgensen är inte ensam om att vilja ha bättre service på vårdcentralen som idag endast har öppet på måndagar, onsdagar och torsdagar.

– Det är lite för få dagar som det är öppet. Oftast när man ringer så är det stängt, och då får man åka till vårdcentralen Solbrinken i Hässleholm istället, säger Agnetha Mannó, en annan Hästvedabo.

Anledningen till detta är personalbrist, en problematik som drabbat även andra vårdcentraler i nordöstra Skåne men där Hästveda som är en liten mottagning, fått dra nitlotten även i år.

– Jag vet att det kan vara ett bekymmer men det är så att vi har ingen möjlighet att ha den lilla mottagningen öppen under hela sommaren, säger Maria Eriksson Alstad, Region Skånes områdeschef för vårdcentralerna i nordöstra Skåne.

Hästveda intresseförening har länge engagerat sig för att vårdcentralen ska ha bättre service. Alf Månsson, som är ordförande i föreningen tycker att politikerna i Hässleholm borde jobba mer aktivt i frågan.

– Vi menar att det är konkurrans som gäller idag eftersom det är fritt vårdval, och då bör man konkurrera med god service. En god service är bättre öppethållningstider, säger Alf Månsson.