Österlen

Konst väcker turismen

1:28 min

När påsken kommer, då vaknar Österlen till liv igen efter vintern. Konstrundan som varje år lockar tusentals människor är startskottet för turistsäsongen då invånarantalet i området mångdubblas.

- Det är fint, men det kan bli lite mycket folk säger Gustaf Nilsson bor utanför Vitaby.

Men Tor Busch från Norge, som är en av alla turister som just nu kommer till Österlen, säger att han är betagen av landskapet och kulturlivet.

- Vi åker gärna en sväng på konstrundan, säger han.

Nu vaknar Österlen igen efter vinterdvalan, och startskottet är påsken. För när konstnärerna öppnar ateljéerna, då är det dags bed- och breakfastägarna att ha rummen klara och vid vägkanterna viftar fjädrar och påskliljor för att locka besökare till minsta gårdsbutik.

Bakom disken på turistbyrån i Simrishamn står Anneli Assarsson och är redo på att svara på frågor. Hon berättar att nu startat säsongen rejält, sen är det lugnt fram tills äppelträden blommar då nästa rusch kommer. Sen är det riktig högsäsong från midsommar fram till skolstart.

- Just nu kommer många in och frågar om konstrundan, de tar en karta och plockar på sig information om utställningarna, säger hon.