Simrishamn

Vård av libyer hänger på hotellrum

1:28 min

Just nu skrivs det nya avtalet om att krigsskadade libyer ska få vård i Simrishamn. Tanken är att de ska bo i Ystad. 

Nu hänger alltihop på om något hotell vill erbjuda dem rum, och det ser inte helt lätt ut.

Just nu åker delegationer mellan Simrishamn, Halmstad, Köpenhamn och Tripoli - alla viktiga punkter i vägen mot ett avtal om att krigsskadade libyer ska få vård i Sverige.

De allra sista namnunderskrifterna ska komma på plats på det nya avtalet - som erbjuder vård på både Spenshults sjukhus i Halland och på Simrishamns sjukhus och boende i närmsta större stad.

För de libyer som redan varit här, tyckte att Simrishamn var alldeles för litet och tråkigt och ville att bo på hotell i Malmö i stället - och som de hjältar som de krigsskadade martyrerna är i sitt hemland är det viktigt att se till att de trivs.

Så Ystad blir nu ett mellanting mellan lilla Simrishamn och Malmö - som ligger för långt bort från sjukhuset. Nu hänger allt på att vårdbolaget lyckas hitta ett hotell som kan hyra ut rum till de patienter som kommer tidigast efter sommaren.

– Och det är inte helt lätt, säger Per Nyman, som är operativ direktör på vårdbolaget Transmedica. Än så länge har inget hotell sagt ja.

På ett av de större hotellen i Ystad säger man nej, man vill helt enkelt inte boka upp så många rum i förväg för att kunna vara tillgänglig för konferenser.

Nu jobbar Transmedica vidare med att hitta en lösning som kan se till att vården på Simrishamns sjukhus blir verklighet igen.