Skåne

Lex Sarah-anmälningarna ökar

1:39 min

Antalet Lex Sarah-anmälningar i Skåne har ökat vid varje mätning sen lagen infördes 1999. Men varför de ökar vet ingen.

Under de 13 år som Lex Sarah funnits har ingen myndighet utrett om ökningen beror på att den sociala omsorgen har försämrats.

– Efter så lång tid kan jag hålla med om att det kan ifrågasättas varför vi inte har kunskap användbart idag, säger Thomas Merhalizade, enhetschef för Socialstyrelsen i Skåne.

Lex Sarah- lagen innebär att den som arbetar inom socialtjänsten måste anmäla allvarliga missförhållanden. I Skåne har antalet Lex Sarah ökat för varje år som gått, men under de 13 år som lagen funnits har ingen myndighet utrett om ökningen beror på att den sociala omsorgen har försämrats.

Mellan 2007 och 2008 ökade anmälningarna med 67%. Då slutade Länsstyrelsen att räkna anmälningarna. För 2009 och 2010 finns inga siffror, men efter en lagändring förra året registreras alla anmälningar igen.

Antalet Lex Sarah hittills i år är redan i april nästan lika många som för hela förra året. Men ingen myndighet har utrett vad detta beror på. Thomas Merhalizade säger att det behövs mer tid, och hävdar att en utredning kommer inom ett till två år.

Okunskapen beror på att krångliga lagändringar och att man har ändrat ansvarig myndighet 2010, från länsstyrelsen till socialstyrelsen. De ökande anmälningar kan bero på att socialtjänsten blivit bättre på att rapportera brister, eller på att bristerna ökar, enligt Inger Kjellberg, som forskar om Lex Sarah på Göteborgs Universitet.

– Man kan tycka att man borde ha haft något sätt att utreda vad detta beror på. Lex Sarah är inte något bra sätt att mäta missförhållanden på, i alla fall inte som det fungerar idag, säger Inger Kjellberg.

Varför Lex Sarah ökat i Skåne i över ett årtionde vet Socialstyrelsen tidigast nästa år, 14 år efter lagens införande.