BROMÖLLA

Fortsatt trögt att sälja fritidshus

1:26 min

Den stundande påskhelgen innebär starten för sommarens försäljning av fritidshus i Skåne. Enligt senaste fritidshusbarometern är det i år fler än dubbelt så många fritidshus till salu i Sverige jämfört med samma tid förra året.

Men på grund av oron på marknaden går försäljningen fortsatt trögt, enligt Christian Andersson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Det är tuffare marknad nu. Folk är oroliga för jobb, en hel del har blivit varslade, inte minst i Bromölla. Det tar längre tid att sälja fritidshusen, säger Christian Andersson som är verksam i Bromölla, Kristianstad och Sölvesborg.

Det är nu under påskhelgen, när många återvänder till sina stugor för första gången efter vintern, som många beslutar sig för att sälja sin stuga. Men det är först under sommarmånaderna som försäljningen drar igång på riktigt.

Senaste fritidshusbarometern har beräknat att antalet objekt redan nu är fler än dubbelt så många jämfört med samma tid förra året. Trots att det har blivit svårare att sälja fritidshusen ser Christian Andersson många yngre spekulanter på begagnade objekt som tidigare hellre byggde egna hus från grunden.

– En del av 25- till 30-åringarna som annars brukar bygga nytt tar beslutet att i stället för att bygga nytt för tre miljoner kronor köpa bättre begagnat för 1,5-2 miljoner.

Sammanlagt är det dock färre som kommer på visningar jämfört med tidigare år, konstaterar han. Men ännu väntas helgens stora tillströmning av intressenter. Trots den dystra väderprognosen är han optimistisk inför påskrundan som vanligtvis drar många besökare till Kristianstad och Österlen.

– Nu är vi så nära påskrundan och det är fint väder nu så det kommer nog inte påverka så mycket. Det var tuffare de två sista åren då vi hade snö en bra bit in i april.

Dimitri Lennartsson