Perstorp

Stöd till syskon dröjde för länge

1:19 min

Perstorps kommun döms i förvaltningsrätten i Malmö att betala 25 000 kronor för att två syskon inte fått rätt stöd i tid. Syskonen skulle få stöd i form av en grupp för barn som vuxit upp med missbrukande föräldrar, men stödet dröjde.

Omkring 385 000 barn i Sverige växer upp i en familj där alkohol eller narkotika är ett problem. Det har Folhälsoinstitutet räknat ut.

I en enkät som organisationen Junis, IOGT-NTOs ungdomsorganisation, skickat ut till Sveriges kommuner svarar cirka 80 procent att de har någon form av stödgrupp för de här barnen. Trots det är det många barn som aldrig får det stöd de behöver.

I Perstorp fanns ingen sådan grupp för de två syskonen. Socialnämnden i kommunen beviljade barnen stöd redan i april förra året, men inte förrän februari i år erbjöds de stöd, då i närliggande kommunen Åstorp. Och då hade det dröjt alldeles för länge menar Förvaltningsdomstolen.

Perstorps kommun har som anledning till att stödet dröjde angett att de inte har möjlighet att driva barngrupper av den här typen eftersom kommunen är väldigt liten, Perstorp är Skånes minsta kommun med cirka 7000 invånare. Men det tycker inte Förvaltningsrätten räcker som skäl så därför får kommunen betala de 25 000 kronorna i särskild avgift.