Helsingborg/Ystad

Stöld av lastbilssläp gav fängelse

1:04 min

Två lastbilschaufförer har dömts till fängelse av Helsingborgs tingsrätt för grov stöld. I oktober i fjol stoppades två stulna trailers vid Polenfärjan i Ystad efter att ett åkeri slagit larm, och samtidigt greps lastbilschaufförerna som var på väg att föra ut dem ur landet.

De båda chaufförerna hade kommit från Polen med var sin dragbil, och tidigt på morgonen den 8 oktober i fjol lade de beslag på två tomma trailersläp som stod parkerade på olika platser i Helsingborg. Fordonen var tillsammans värda närmare en miljon kronor.

Ett par timmar senare upptäcktes stölden, och tack vare att den ena trailern var utrustad med GPS kunde man spåra den till Ystad och koppla in polisen. Båda männen greps strax innan de skulle åka med färjan till Polen. De erkände att de hämtat trailersläpen i Helsingborg och kört dem till Ystad, men de hävdade att de handlat i god tro och inte visste att det handlade om något brottsligt.

Men Helsingborgs tingsrätt anser att männen var väl medvetna om att trailersläpen skulle stjälas och dömer båda till fängelse i ett år och tre månader. De ska också utvisas och förbjuds att återvända till Sverige under fem år.