Osby

Parkeringsvakter i alltfler småkommuner

1:08 min

För lite resurser hos lokalpolisen har gjort att fler och fler småkommuner överväger att ta in externa parkeringsvakter. Idag ska Osby ta ställning till om man ska hyra in externa parkeringsvakter från Kristianstad kommun.

- Tidvis kan man säga att det är kaotiskt. Man följer inte de regler vi har här, säger gatuchefen i Osby, Mats Jansson.

Han berättar att det framför allt är handlarna i byn som är irriterade. De tidsbegränsade parkeringsplatserna utanför affärerna kan blockeras hela dagar.

- Polisen har så mycket att göra att detta inte är någon fråga som prioriteras, berättar Mats Jansson.

Carina Nykvist Nordberg har drivit sin blomsterbutik i Osby i 18 år. Hon har sett hur trafiken har ökat och bekräftar det problem som gatuchefen berättar om.

- Kunderna brukar klaga när de får köra flera rundor för att hitta parkering och det är klart ett problem.

Ute på stan verkar folk inte särskilt upprörda över att folk felparkerar. Osbybon Mats Persson berättar att det har hänt att han har sett att folk har parkerat lite galet.

- Men det är ett minimalt problem med tanke på hur många bilar som far runt i den här byn.

I dag sammanträder kommunstyrelsens arbetsutskott för att besluta i frågan. Om förslaget går igenom kommer kommunen att börja använda sig av parkeringsvakter från och med i höst. Det liggande förslaget innebär att parkeringsvakterna hyrs in från Kristianstad kommun.

Bromölla och Sölvesborg har redan liknande avtal med Kristianstad. I Östra Göinge överväger de olika alternativ och kommer att besluta senare i vår om parkeringsvakter ska tas in eller inte.