Helsingborg

Åtalade förnekar bluffakturor

1:29 min

Idag hördes för första gången de åtalade i den pågående rättegången i Helsingborg om bluffakturor som kostat tusentals småföretag över hela landet mångmiljonbelopp.

En av de tre åtalade, en 22-årig Bjuvsbo berättade att han inte förstod vad han gjord. Han blev ombedd att ställa upp som vd i bluffbolaget.

- Jag hade ingen aning om vad företaget sysslade med. Jag är en naiv kille, säger han.

Min enda funktion var att skriva under papper som lades framför mig, berättade 22-åringen som inte ens anade vad företaget sysslade med.  En typisk målvakt tror också åklagare Tord Josefsson.

- På de här ytliga uppgifterna är det så. Jag kan ju inte föregripa vad som händer sedan och hur mycket eller lite han vet. Det finns uppgifter i utredningen som säger att han visste vad som pågick i företaget men hur det det kommer att utvecklas sedan får vi ju se

Hittills under polisförhören har de som egentligen drivit företaget nekat

- Ja, ja. Det är ingen som har gjort något fel i det här företaget utifrån deras perspektiv.

Det är sjunde dagen av rättegången. Hittills har fyrtio företagare från hela landet fått berätta nästan samma historia.

De rings upp och man påstår rent lögnaktigt att de redan har gått med på ett avtal om reklam på internet och nu ska räkningen betalas och fort ska det gå, annars skickas ärendet till kronofogden.

- Min gärningsbeskrivning beskriver att det så kallade ursprungliga avtalet inte existerar och sedan försöker man då lura till sig de här pengarna som företagarna ska förbinda sig att betala, säger Tord Josefsson.