Kristianstad

De vill skapa stort shoppingcenter

2:10 min

Planerna på ett shoppingcenter vid E22:an utanför Kristianstad går vidare. I 1700-talsgodset Hammarshus vill handelsmän göra Kristianstad till en regional handelsstad. På fälten utanför ska centret finnas om några år.

– Här möter historien framtiden på ett optimalt sätt, säger Pär Frankenius som är styrelseordförande i C4 Shopping som vill skapa ett handelsområde i närheten av godset.

På de knarriga trägolven i 1700-talsbyggnaden har stora röda planscher placerats ut. "C4 shopping, den naturliga handelsplatsen", står det på planscherna.

Handelsområdet skulle dels ha så kallad volymhandel, med stora varor som till exempel tv-apparater, och dels familjeshopping i form av ett köpcentrum under tak med till exempel klädbutiker och restauranger. Handeln för de stora varorna beräknas vara på plats år 2014.

– Ja, och tätt därpå kommer familjeshoppingen också om allt går som tänkt, säger Pär Frankenius.

På kommunens stadsbyggnadskontor arbetas en detaljplan för området fram, en plan för hur man kan få bygga som måste beslutas av politikerna i kommunen.

Men C4 Shoppings köpcentrum är inte det enda som är planerat i Kristianstad. Inne i staden, där det nya Östra centrum som ska byggas, finns långt gångna planer på en shoppinggalleria.

Det är inget som oroar Pär Frankenius. Handeln vid Hammarshus riktar sig till kunder från andra ställen än bara Kristianstad och Skåne och är av en annan typ än den i stadskärnan, säger han.

– Vi jobbar ju med familjeshopping som är en helt annan sak, som Kristianstad saknar idag. Därför vänder många Kristianstad ryggen. De åker till Växjö som både har en stark stadskärna och familjeshoppingen. Vi vill inte vara sämre än Växjö eller Lund eller Helsingborg eller Kalmar eller någon av de andra regionala handelsstäderna. Vi måste ha utbudet, säger Pär Frankenius.