Skåne

24 000 skåningar förlorar sina tandvårdskliniker

1:46 min

Folktandvården kommer att läggas ner på nio orter i Skåne. Anledningen är att Region Skåne vill effektivisera Folktandvården och skapa större enheter.

– Avstånd är inte det viktigaste, utan det är en hög service och kvalitet på det ställe dit man kommer. Man ska vara säker på att det finns medarbetare och personal på kliniken, säger Helena Ozolins, tandvårdschef i Folktandvården Skåne.

För Folktandvårdens patienter på nio orter i Skåne kommer det bli längre att ta sig till tandläkaren. Allra längst att åka får Örkelljungaborna, där Folktandvården helt försvinner från kommunen och patienterna hänvisas till Ängelholm tre mil bort.

– Örkelljunga har haft svårt att rekrytera en tandläkare och under lång tid inte haft så stor tillgänglighet. Då är det viktigt att vi kan vara tillgängliga på ett annat ställe med en högre kvalitet. I Örkelljunga finns också privata tandläkare, så det är inte så att man står utan tandläkare, säger regionrådet Catharina Blixen-Finecke (M).

Anledningen till att den styrande femklövern i Region Skåne vill lägga ner klinikerna - eller fusionera som de själva hellre kallar det - är att man vill skapa större enheter med möjlighet till bättre öppettider. Det finns alltså också problem med att rekrytera tandläkare, och några av klinikerna dras med underskott. Regionen kommer att spara 16 miljoner kronor årligen på förändringarna. Tandvårdschefen Helena Ozolins hoppas att folk inte ska välja bort tandläkarbesöket för att det nu blir längre att åka.

– Det är alltid en risk och en prioritering som man får lov att göra. Jag hoppas innerligt att man inte väljer bort det på grund av det, utan att man passar på att gå till tandläkaren när man ändå har ett annat ärende. Då ska vi se till att ha tider att erbjuda, när det passar patienten, säger hon.

Beslutet ska tas av regionstyrelsen den 10 maj.