Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Tomelilla

Kommunen tar ansvar för vindkraften

1:25 min

Tre nya stora vindkraftverk kommer att byggas i Tomelilla kommun, trots stora protester. Idag väntas politikerna godkänna planerna.

– Tomelilla kommun måste också ta vårt ansvar. Däremot ska vi vara väldigt noga och se till vart de här vindkraftverken ska vara, säger Torgny Larsson (S), kommunalråd i Tomelilla. 

Torgny Larsson understryker att han tycker att det är viktigt att Tomelilla tar sitt ansvar för miljön och följer sin egna politiska miljömål där satsning på förnyelsebar energi är en viktig del. 

En enig kommunstyrelse har sagt ja till detaljplanen som fullmäktige ska rösta om ikväll. Det handlar om tre 150 meter höga vindkraftverk i Bondrum och Bontofta i kommunens norra delar. 

Planerna har väckt protester, aktionsgruppen Borta med vinden har försökt påverka politikerna och har bland annat samlat in över 600 namnunderskrifter mot bygget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista