KIVIK

Måste skydda havet från båtarnas färgrester

1:01 min

I går berättade vi om att forskare rekommenderade ansiktsmask när båtägare skrapar bort gammal båtfärg som i många fall innehåller en hel del gifter. Före detta fiskaren Ola Johnsson i Kivik reagerade på inslaget och efterlyser insatser som skyddar också havet från färgresterna.

- Allting läcker ner i havet så småningom. Och vi ju väldigt stora problem här i Hanöbukten med vattenkvaliteten, säger han.

Skillinge i Simrishamns kommun, men också Lomma och Malmö fanns bland de 66 kustkommuner som har problem med mycket gifter kring båtuppläggningsplatserna enligt en färsk forskningsrapport.

Enlig Ystad-Österlensregionens miljöförbund är det inte aktuellt med något saneringskrav, däremot hoppas dem kunna ta fram gemensamma riktlinjer och krav tillsammans med länsstyrelsen och kommunerna.

Tydliga riktlinjer om vilka fäger man kan använda och hur de ska hanteras är också något som Ola Johnsson vill se. Han är fiskhandlare och före detta fiskare och säger att han säkert också själv använt farliga färger tidigare, i brist på kunskap.

- Det har vi säkert gjort förr, men vi har ju inte vetat bättre. Vi har tagit det som funnits. Så utbildning är ju viktigt, och kanske en tvättstation där man samlar upp det där man sprutar av båtarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista