1 av 3
Domaren Ann-Louise Roos är en av de två juristdomarna i målet. Foto: Anna Bubenko/SR
2 av 3
Tejp markerar var säkerhetskontrollen ska sättas upp. Foto: Anna Bubenko/SR
3 av 3
Rättegången hålls i säkerhetssalen. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Noggrann planering inför serieskyttsrättegången

Domare: ”Man ska inte tro på allt som skrivs”
1:56 min

Idag väntas åtalet mot den misstänkte serieskytten lämnas in. En vecka senare står Malmö tingsrätt inför sin hittills största utmaning när rättegången börjar. Förhandlingen väntas pågå i två månader med 25 inplanerade förhandlingsdagar.

- De 25 dagarna bygger på en uppskattning från åklagaren. Det är ju åklagaren som vet hur mycket material hon tänker lägga fram och hur många personer hon vill höra och så vidare, säger rådmannen Ann-Louise Roos, en av de två juristdomare som kommer att döma i målet.

När chefsåklagare Solveig Wollstad lämnar in åtalet vet vi exakt vilka brott hon anser att den misstänkte serieskytten är skyldig till. Först då får rätten besked om hur många vittnen och målsägande som ska höras.

Mannen har suttit häktad sen i november 2010, på sannolika skäl misstänkt för tre mord och tretton mordförsök i Malmö. Rättegången mot honom ska hållas i tingsrättens säkerhetssal, men kan även följas i Rådhushallen som rymmer flera hundra personer.

- Det vi vet idag är att det är 80-tal journalister som har anmält sitt intresse att följa förhandlingen. Sedan hur många i allmänheten som har intresse, det kan jag inte svara på idag, säger Ulf Cederborg, säkerhetschef på tingsrätten.

Han planerar för att ha säkerhetskontroll vid ingången till tingsrätten, vilket kommer att kräva extra ordningsvakter. Rättegången väntas pågå till mitten av juli. Därför är det fler domare än vanligt: två juristdomare och fyra nämndemän. Blir någon sjuk kan målet ändå avgöras med en juristdomare och två nämndemän.

Det har skrivits spaltmeter om serieskytten och förundersökningen är på flera tusen sidor. Men det är bara det som läggs fram i rätten som domarna får ta hänsyn till.

- Vi är ju rätt vana vid att det skrivs, och vana vid att vi fokuserar på det som händer härinne. Dessutom kan man väl säga att man faktiskt inte ska tro på allt det som står skrivet i tidningen. Det är ju ändå det som är här som gör intryck på en. Inte det som står i tidningen, säger Ann-Louise Roos.

Anna Bubenko

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".