Karin Jönsson, forskare från Malmö Högskola, följer en etta på Västerskolan som använder sig av surfplattor i undervisningen. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
Knislinge

Surfplattor - en del av undervisningen

Forskare: ”Den är mer än skrivmaskin”
1:25 min

Allt fler skolor använder surfplattor i undervisningen. På Västerskolan i Knislinge pågår ett projekt där alla elever i en etta har fått varsin surfplatta. Forskaren Karin Jönsson från Malmö högskola följer klassens utveckling.

– Surfplattan är mer än bara en skrivmaskin. Barnen kan dokumentera på ett helt annat sätt genom att fota, skriva och filma. 

Hon understryker också att surfplattan är smidigare att använda än den traditionella datorn. 

– Vanligtvis finns det en dator i klassrummet. Eleverna sätts upp på en lista för att använda den i tur och ordning. Nu är alla igång samtidigt och får lära sig så mycket mer. 

Läraren Annika Persson berättar att undervisningen har förändrats sedan surfplattorna kom in i bilden. Efter helgen brukar eleverna få berätta vad de har gjort under helgen. 

– I min klass får eleverna berätta med hjälp av surfplattan. De visar bilder och filmer från helgen när de hade surfplattan hemma. Jag får reda på så mycket mer om deras utveckling på det här sättet. 

Den nya tekniken har gjort att Annika Persson har fått ägna en hel del tid till att förstå sig på surfplattan och alla dess funktioner. Hon lägger mycket av sin fritid på att lära sig allt, både kvällar och helger.

– Jag funderar mycket på hur jag kan integrera surfplattan i undervisningen. Jag försöker tänka på det faktum att surfplattan både är en kamera, dator och videokamera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".