Smörgåsen är i fokus under matrundan. Foto: Malin Hoelstad/Scanpix.
Österlen

Mackan är årets budbärare

"Vi har valt smörgåsen som vår budbärare"
1:32 min

På lördag drar årets matrunda igång. Det är 9 dagar då risken att behöva gå hungrig är mycket liten. I alla fall på Österlen.

– I år är temat storytelling och måltidsgestaltning. Och det kanske låter märkligt. Men mat ska ju också vara väldigt spännande att se, mat ska ha en historia att berätta, säger Ingalill Thorsell på Drakamöllans gårdshotell är en av medlemmarna i matrundan. 

I år det smörgåsar som gäller. Det är närodlat och i en del fall snarare närsprunget som de vildsvin som huserar på vissa mackor. Annat är mer påhittigt som boklövspesto. 

Förutom allt ätandet finns det också lite andra saker att göra. Åka på äppelblomsafari t.ex. Smygstart är det redan på fredag då det blir en slags matmarknad. Ett konceptet som tydligt är lånat från konstrudan. Alla rundans deltagare är då på plats med en miniversion av sin smörgåsar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".