Protester med plakat och namnlistor manifesterades utanför regionhuset i Kristianstad idag mot den eventuella nedläggningen av mindre folktandvårdskliniker. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Folktandvården

Stort missnöje mot nedläggningarna

"Vi strider med näbbar och klor"
1:40 min

Att Folktandvården riskerar läggas ner på flera skånska orter har skapat stort missnöje. Under tisdagesmorgonen samlades folk från flera berörda orter utanför Skånehuset i Kristianstad för att lämna över protestlistor till politikerna.

– Det är andra gången man säger att man ska lägga ner folktandvården i Ljungbyhed, säger Eva Jönsson som har samlat in namnunderskifter på orten. 

Katarina Blixen Finecke, moderat ordförande för vårdproduktionsberedningen säger att hon har respekt för folks oro, men menar att förändringarna är helt nödvändiga. 

– Det här kommer långsiktigt att bli en bättre vård och ökad tillgänglighet för medborgarna. 

Enligt Blixen Finecke behövs större enheter för att klara av bemanningen på klinikerna. 

– Vi ser t.ex. i Lönsboda. Man har sedan 2009 varit ute med 20 olika annonser, uppvaktningar på riksstämmor för tandläkare, ökat lönen med 6000 kronor i månaden och inte en sökande. Och så kan vi inte fortsätta. 

Men Regionens underlag för nedläggningen i Lönsboda får skarp kritik av Osby kommuns kommunalråd, centerpartisten Anders Pettersson. 

Petterson menar att Folktandvården huvudsakligen sökt tandläkare till klinikerna i Osby och Broby. Trots detta sökte en tandläkare tjänsten i Lönsboda, men klinikledningen placerade honom i Broby istället. Detta för att man menade att det var brist på tandläkare i Broby. 

Dessutom anser man att underlaget kring ekonomin för kliniken i Lönsboda, samt kommunikationerna till Lönsboda, också är felaktiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".