1 av 2
En halländska fastighetsägare har ett staket som sträcker sig ända ner till vattenbrynet. Men själv säger hon sig inte hindra någon att promenera utmed stranden. Foto: Linus Lindahl/Sveriges Radio
2 av 2
Eva-Lena Torudd är förvaltningschef på Byggnadskontoret i Halmstad. Hon kände inte till att kommunen var tvungen att ha ett tillsynsplan för strandskydd. Foto: Linus Lindahl/Sveriges Radio
Strandskydd

Kustkommunernas tillsyn av stränderna brister

"Inte bara ta emot anmälningar från elaka grannar"
2:19 min

Enligt den nya strandskyddslagstiftningen ska kommunerna se till att olagliga trädgårdsmöbler och bryggor inte hindrar oss från att njuta av stränderna. Men Sveriges Radios granskning visar att kustkommunerna slarvar rejält med sin tillsyn.

Majoriteten, 18 av 25, kollar bara upp anmälningar i stället för att själva kontrollera hur det ser ut på stränderna.

– Alla de som hör av sig och framför synpunkter när något inte går riktigt till när det gäller strandskyddet så åker vi alltid ut och kollar upp saken. Sen bedriver vi inte en uppsökande verksamhet, så det beror på vad man lägger i ordet aktiv, säger Eva-Lena Torudd som är förvaltningschef på Byggnadskontoret i Halmstad.

Att bara göra den här typen av utryckningar menar strandskyddsexperten Reigun Thune Hedström inte är särskilt aktivt.

– Inte bara ta emot anmälningar från elaka grannar utan även leva upp till den allmänna tillsynen, att man tar sig en liten utflykt kanske i ett område där man vet att det finns provokationer genom att folk sätter upp skyltar och inhägnar stränder och så vidare, säger Reigun Thune Hedström.

Viktigt är också att det finns en plan där kommunen berättar vad, hur och när de ska göra tillsyn. Något som många kommuner saknar. Halmstads kommun visste inte ens att en sådan behövdes.

– Ja, vi blev ju via er informerade och upplysta om att vi inte hade någon, eller att vi har skyldighet att ha en sådan, så nu har vi satt igång ett arbete med att ta fram en tillsynsplan, säger Eva-Lena Torudd, förvaltningschef på Byggnadskontoret i Halmstad.

Men även om majoriteten av de kommuner som vi granskat brister när det gäller att själva ta initiativ finns det de som gör mer. Miljöförbundet Blekinge Väst där Sölvesborg, Karlshamn och Olofströms kommun ingår kollade först tre områden för att se hur stort behovet av tillsyn var. Eftersom det visade sig så stort att det inte finns resurser att klara av alla ärenden så kommer man nu gå vidare med en informationskampanj. Steg tre är att välja ut prioriterade områden som man kan kontrollera mer systematiskt.

– Sen får vi ta hjälp av allmänheten för att fånga upp de värsta överstegen på strandskyddsbestämmelserna i resten, förklarar Jörgen Hanak, miljöchef på Miljöförbundet Blekinge Väst.

Liselotte Olsson
0455 - 36 68 00
nyheter.blekinge@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".