KRISTIANSTAD

12 scouter fortfarande försvunna

1:40 min

12 scouter är fortfarande försvunna efter det stora lägret World Scout Jamboree som hölls på Rinkabyfältet utanför Kristianstad förra året. Och nu avslutar polisen sitt sökande efter dem.

39 000 deltagare från 150 länder trängdes på Rinkabyfältet under 12 sommardagar förra året men den 8 augusti när lägret var slut var det 16 scouter som var försvunna och inte åkte med sina delegationer hem igen. En av dem återförenades med sin grupp dagen efter, två har sökt asyl i Sverige och en i Frankrike - men 12 av dem har fortfarande inte dykt upp.

- Det är klart man reagerar när så många försvinner på så kort tid, säger Göran Wigermo på polisen i Kristianstad som är den som lett arbetet med att hitta dem.

Nästan alla var mellan 18 och 20 år gamla och polisen har arbetat utifrån att de valt att hoppa av för att söka asyl, troligen i något europeiskt land. Något som inte är ovanligt vid exempelvis stora läger eller idrottsevenemang. Rutinen är att polisen efterlyser personerna, först inom Schengen och sedan utökat i hela världen.Om de personerna sedan söker asyl, som tre av dem alltså gjort, eller på annat sätt kommer i kontakt med någon myndighet så får polisen i Sverige information om det.

Men nu, när det gått nio månader sedan lägret slutade så plockar polisen bort efterlysningarna.

- Man kan inte göra mer än så här, för vi har inget land att leta i, säger Göran Wigermo.

Det handlar om en person från Bangladesh, en från Burundi, en från Kenya och totalt nio peroner från Sierra Leone som är försvunna. Och polisen har haft svårt att komma i kontakt med någon från deras hemländer, den allra mesta kontakten har gått genom scouterna.

- Man kan ju tycka att det skulle vara så att ambassaderna i respektive hemländer kanske skulle höra av sig när det har varit ett så här stort läger och flera av deras medborgare inte kommit tillbaka, men så är det inte, säger Göran Wigermo.

På bordet i hans tjänsterum på polishuset i Kristianstad ligger flera pass, Kenya och Sierra Leone står det på dem.

Göran Wigermo pekar på dem och säger, aningen uppgivet:

- De här personerna finns förvisso, men troligen inte under de namn som står i deras pass.

När det nu gått så lång tid, så bedömer polisen chansen att hitta personerna under deras rätta namn som väldigt liten, och har därför beslutat att häva efterlysningarna.

- De är inte efterlysta längre nu, säger Göran Wigermo.

Men han säger också att han funderar över vart de tagit vägen.

- Jag har tänkt på det många gånger, det är unga människor mellan 18 och 20 år. Var tar de vägen. Om man är ensam är man skör, säger han.