KRISTIANSTAD

Scoutledare: "Vi kan inte göra mer"

1:36 min

Scouterna har gjort vad de kan, både för att förhindra att folk försvinner, och för att hitta de 12 scouter som fortfarande är försvunna sedan World Scout Jamboree. Det säger ledningen för lägret.

– Det är tragiskt, och man är ju orolig för de här personerna och hoppas att de inte kommit i fel händer, säger Marie Reinicke.

Hon är ordförande för World Scout Jamboree, och hon var också en av tre lägerchefer på plats under lägret som ägde rum på Rinkabyfältet under tolv sommardagar förra året.

– Vi är inte jätteförvånade, vi känner till att sådant här händer vid stora internationella evenemang, säger Reinicke.

Att personer försvinner vid stora läger är inte helt ovanligt, även exempelvis Gothia Cup i Göteborg och vid scouternas förra Jamboree, som hölls i Storbritannien 2007 har folk försvunnit.

För scouterna blev den viktigaste uppgiften när World Scout Jamboree slutade i augusti förra året blev att stötta de ledare och länder som fick lämna Sverige med en mindre trupp scouter än de kom med. Marie Reinicke understryker att scouterna har haft ett gott samarbete med polisen, både under lägret och efter.

Hon tror inte att det faktum att 12 scouter försvann från lägret i Sverige kommer att förändra hur scouterna arbetar inför nästa stora läger. Scouterna har gjort vad man kan för att hjälpa till med sökandet och för att förhindra att folk försvinner, säger hon:

– Alla som åker på lägret ska vara medlem i en scoutorgansiation som är anslutna till Scouternas världsorganisation, för att säkerställa att de verkligen åker till lägret för att få den upplevelsen.

– Dessutom har alla visum och rätt att vistas här, så vi kan inte göra mycket mer än så här, säger hon.

Linda Evereus

Linda Evereus, programledare och nyhetsreporter. Foto: Per Lundberg/Sveriges Radio

Tel: 044-775 12 74
linda.evereus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.