Anja Persson, brottsbekämpningsgruppchef går igenom rutinerna vid en tullkontroll i Ystad hamn med statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio
Ystad

Statsministern kollar skiftarbetet i tullen

1:38 min

Hur är arbetsförhållandena för dem som arbetar i skift? Statsministern Fredrik Reinfeldt reser just nu runt till olika arbetsplatser i landet för att lyssna och prata arbetsmiljö. Idag besökte han tullen Ystad hamn.

En färja från Świnoujscie i Polen, lastad med 38 lastbilar, har precis nått hamnen i Ystad och håller nu på att kontrolleras av tullpersonalen. Ett yrke som innebär arbete dygnet runt. Det är det här som statsministern Fredrik Reinfeldt är här för att prata med de tullanställda om.

– Vi har pratat om hur det är att arbeta i tio-timmarspass och hur man får övriga livet att fungera, säger Fredrik Reinfeldt (M). 

Det här är ett av de besök som statsministern gör till yrkesgrupper som han kallar samhällsbärare.

– Det finns många som känner sig som är samhällsbärare, men det är ett sätt att fånga in att det finns arbetsgrupper som, inte med de högsta lönerna, gör det på ett sätt som får samhället att fungera för oss övriga, säger statsministern.

Vad tyckte tullpersonalen kunde bli bättre på sin arbetsplats då?

– De var faktiskt rätt nöjda. De har vant sig vid att jobba skiftgång och numera tillåter arbetsgivarna att de får gå över till kontorstid.

Det är bra med flexibiliteten, eftersom livet förändras är det viktigt att arbetsgivaren möjliggör att man inte tvingas till skiftgång, avslutar Fredrik Reinfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista