1 av 2
Nu är nygamla politiker på plats. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
2 av 2
Roland Thord, skolpolitiker i Simrishamn. Arkivbild: Linda Evereus/Sveriges Radio
SIMRISHAMN

Bortröstade politiker tillbaka

1:12 min

Den gamla barn och utbildningsnämnden i Simishamns kommun beviljades inte ansvarsfrihet och fick gå på stående fot för drygt två veckor sedan.  Nu är de nya skolpolitikerna utsedda, men mer än hälften av dem är samma personer som precis avsattes.

- Man röstar om helheten, säger miljöpartiets Roland Thord som är en av de politiker som återvänder.

Det har nu gått drygt två veckor, sedan senaste kommunfullmäktige.  Då fattades beslutet att göra som revisionen rekommenderat - att inte bevilja barn och utbildningsnämnden ansvarsfrihet, och hela nämnden fick gå med omedelbar verkan.

Men när nu den nya nämnden valts kan man konstatera att fler än hälften, 6 av de 11 politikerna är samma människor som avsattes.

Både ordförande och andre vice ordförande är tillbaka på sina poster.

Socialdemokraterna, Österlenpartiet och Centerpartiet, som ville gå emot revisorerna och behålla den gamla nämnden valde igår att rösta tillbaka de gamla namnen i nämnden.

Folkpartiet som också ville bevilja ansvarfrihet har ännu inte sin ledamot klar.

Moderaterna och Feministiskt initiativ  som röstade bort de gamla har däremot valt nya politiker till skolfrågorna. 

Miljöpartiet och Vänsterpartiet, däremot, som på förra mötet  inte beviljade ansvarsfrihet och röstade bort de gamla politikerna - de valde ändå att sätta tillbaka samma poiltiker på de skolpolitiska stolarna.

- Nämnden som helhet hade inte inte gjort sitt jobb på ett korrekt sätt, men det hindrar inte att man kan tycka att enskilda ledamöter har gjort sitt bästa, säger Roland Thord ( MP ) som förklaring till varför han är omvald.

Han menar att det var det viktig för Miljöpartiet att stöjda revisionens kritik, och att det, för Miljöpartiet aldrig var aktuellt att ställa sig bakom att bevilja ansvarsfrihet.

Hur tror du att man uppfattar det här som medborgare i Simrishamns kommun - att politiker väljs bort och sen kommer tillbaka igen?

- Jag tror att det här uppfattas som turbulent och dålig politik, säger han.

Hur ska ni bevisa att det här verkligen blir en förändring?

- Den nya nämnden måste hitta ett helt nytt sätt att arbeta, närmare skolan, eleverna, lärarna och föräldraföreningar, menar Roland Thord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista