Erik Paulsson Foto: Gunilla Nordström/SR
Sverige

Peabgrundare frias från bestickning

En av grundarna till byggkoncernen Peab, Erik Paulsson, frias i muthärvan kring nationalarenan i Solna. Han stod åtalad för bestickning men det har inte bevisats att han han med uppsåt medverkat i några olagligheter. Sune Reinhold, före detta stadsdirektör i Solna var den enda person som fälldes i mutmålet.

Rättens ordförande Catarina Barketorp skriver i ett pressmeddelande att tingsrätten har friat dessa av lite olika skäl men huvudsakligen för att det inte är bevisat att de uppsåtligen har medverkat till att stadsdirektören fått betalt av Arenaprojektet för arbete som han skulle utföra i sitt ordinarie arbete.

Reinhold ska betala 140 dagsböter à 750 kronor eller 105 000 kronor. Staten förverkar också 375 000 kronor som han ska betala solidariskt tillsammans med ett av de inblandade företagen, Sure Konsult AB. Dessutom får han betala 100 000 kronor av arvodet på drygt en halv miljon till sin advokat Hans Strandberg.

Den totala summan blir 580 000 kronor.

Reinhold stod åtalad för att ha tagit emot 900 000 kronor i mutor.

Peabs aktie stiger rejält på börsen efter den friande domen. Klockan 11.25 hade kursen gått upp med 3,3 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista