Bokebergsgården i Hässleholm. Foto: Agnes Henriksson/Sveriges Radio
Hässleholm

Bristerna på Bokebergsgården utreds

1:45 min

En utredning görs nu för att klarlägga vad som gått fel på Bokebergsgården i Hässleholm. Flera brister rapporterats: det handlar om otrygghet med personalen, mediciner som inte tas som de ska och en toalettstol som inte töms. Bland annat.

Åsa Sjöholm är enhetschef på Bokebergsgården säger att arbetsbördan där har växt under vintern.

-- Sen i oktober, november har vår vårdtyngd ökat, säger hon, men vill inte dra slutsatsen att det är det som ligger bakom de brister som nämns i fem avvikelserapporter.

Där berättas det om brister: otrygghet i kontakt med personalen, smutsiga kläder som inte byts och glömda morgonmediciner – bland annat.

– Det är jätteallvarligt och det är bra att det görs en utredning för det här måste åtgärdas, säger Åsa Sjöholm.

Bokebergsgården är inget äldreboende utan en hyresfastighet, och Åsa Sjöholms ansvarsområde är de cirka 200 personer som bor i huset och i området runtomkring och som har rätt till hemtjänst.

I en rapport tar man upp att det hela tiden är ny personal som gör hembesök, vilket lett till att brukaren känner sig så otrygg att låst in sig i lägenheten.

Enligt enhetschefen fick några av brukarna ny personal i december, men man använder man sig av samma personal – fasta anställda och vikarier – och tar in några nya utöver dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista