Skåne

JO utreder polisaktion mot Bandidos

1:35 min

Justitieombudsmannen (JO) har nu gjort ett eget ärende av en rad anmälningar från skånska medlemmar i motorcykelklubben Bandidos. Nio anmälare, bland andra hela Bandidosklubben i Kristianstad, tycker att polisen uppförde sig brutalt och förödmjukande vid en razzia mot en fest i Huddinge för en tid sedan.

Uppgifter efter razzian säger att två efterlysta personer greps, två män greps för narkotikabrott och ett tjugotal fick åka med polisen då man misstänkte de var påverkade av droger.

Kronofogden var med vid tillslaget och säkrade enligt Aftonbladet tillgångar på 300 000 kronor från skuldsatta personer.

Det var i mars som ett stort antal poliser gjorde razzia i Bandidos klubblokal i Huddinge dit flera medlemmar i Bandidos i Kristianstad åkt på jubileumsfest tillsammans med en handfull medlemmar i Helsingborg och Malmö.

Bandidosmedlemmarna berättar om hur ett nittiotal poliser med automatvapen och rånarluvor stormade ut ur bussar och tvingade medlemmarna att lägga sig på mage bland grus och smuts så att en del fick sina kläder förstörda.

De berättar också att de efter visitation fick stå utan ytterkläder i en grads värme under tre fyra timmar utan att få gå på toaletten.

De skriver också i anmälan att om polisen fortsätter med razzior blir följden att Bandidos gör sig av med sina klubblokaler och i stället går ut på krogen. Så om polis och myndigheter vill ha 50 till 100 medlemmar från Bandidos ute på stan varje helg vilar detta helt i myndigheternas händer. 

Nu har JO beslutat att saken ska utredas.