1 av 6
En smal passage ner till norra stranden bredvid campingen på Landön. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
2 av 6
En lapp på bryggan nedanför campingen talar om att allmänheten får vistas där. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
3 av 6
Förut fanns campingplatser ännu närmare strandlinjen, men länsstyrelsen vill att en zon på 15 meter ska lämnas fri. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
4 av 6
Infarten till Landöns camping. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
5 av 6
På anslagstavlan innanför bommarna har också en lapp satts upp för att tala om att allmänheten får vara där. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
6 av 6
Jörgen Nilsson driver Landöns Camping tillsammans med sin fru, sin son och hans fru. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
Landön

De avgör om Landöns camping får dispens

Svenskt landskapsskydd: ”Man får bara en strimma att passera på”
1:38 min

Tvisterna kring Landöns camping vid kusten utanför Kristianstad fortsätter. Hos Mark- och miljödomstolen ligger ett ärende som ska avgöra om campingen får dispens från strandskyddet.

– Man stänger av stranden så att man i princip bara får en strimma att passera på längst ner. Allmänheten får inte tillgång till stranden fullt ut som vi ser det, säger Jonny Fagerström som är mediatalesman i Föreningen svenskt landskapsskydd som står bakom överklagandet.

Det är mellan bilvägen och Landöns norra strand som husvagnar står uppställda på en camping. Kristianstad kommun äger marken och arrenderar ut campingen. Den ansökte i maj 2011 om dispens för att fortsätta med campingverksamhet på området. Området är strandskyddat och har även andra områdesskydd. Länsstyrelsen i Skåne prövade ansökan och dispens gavs.

Men beslutet är alltså överklagat. Föreningen svenskt landskapsskydd står formellt bakom överklagandet som också undertecknats av tre personer i Landöbornas skärgårdsförening, en grupp som också överklagat andra ärenden som har med campingen att göra. I överklagandet av strandskyddsdispenssen står bland annat att campingen privatiserar området.

Nu är det alltså upp till Mark- och miljödomstolen att avgöra dispensfrågan. Så länge fortsätter campingverksamheten.

– Det vi bekymrar oss för är landskapet, naturen, allmänhetens intresse och tillträde till det här området. Och att man på sikt inte förstör området med hanteringen av väldigt mycket människor, sopor och avfall, byggnationer och förhindrat tillträde. Egentligen är inte campingens framtid vårt problem, utan det är naturen som är det viktiga för vår del, säger Jonny Fagerström på Föreningen svenskt landskapskydd.

Camping närmast havet har tagits bort
Det syns fortfarande kala plättar i storlek av husvagnar vid strandlinjen på Landöns norra strand. Där fanns tidigare campingplatser. Men när länsstyrelsen gav strandskyddsdipsens kom de samtidigt med villkor på att en zon på 15 meter från strandlinjen skulle lämnas fri. Campingen fick ta bort ett antal platser.

– Vem som helst kan bada här och vandra, väldigt många går och rastar sina hundar här. Det är inte någon som är utestängd från att vara här, säger Jörgen Nilsson som är med och driver campingen med sin familj.

Till stranden på Landöns norra sida kan allmänheten komma antingen genom att gå förbi husvagnarna inne på campingen eller genom att gå vid sidan av campingen.

– Vi har satt upp skyltar vid infarten om att allmänheten är välkommen, säger Jörgen Nilsson.

Ett annat villkor från Länsstyrelsen var att skyltar, som säger att allmänheten får vara på campingen, skulle sättas upp. Nu sitter en lapp strax innanför campingens bommar, och en lapp på badbryggan talar om att allmänheten är välkommen. Men någon förändring i hur många som använder bryggan har inte märkts.

– Nä, vi har en badplats på andra sidan vägen och allmänheten använder i regel den, säger Jörgen Nilsson.

Kommunen ville undanröja tvivel
Kristianstad kommun, som äger marken på Landöns camping, tycker egentligen inte att den behöver någon strandskyddsdispens. 

– Verksamheten har av hävd funnits där, under lång tid. Dispensen söktes för att undanröja tvivel på om campingen får finnas, säger Patrik Möller som är mark- och exploateringschef på Kristianstad kommun.  

Våren 2010 bedömde Länsstyrelsen i Skåne att själva campingverksamheten på Landön inte behöver dispens från strandskyddet, eftersom campingen kan ha tillkommit före strandskyddsbestämmelserna. Ändå sökte alltså kommunen dispens ungefär ett år senare, och fick det av länsstyrelsen. Men dispensen är överklagad till Mark- och miljödomstolen och i överklagandet ifrågasätts kommunens uppgift om hur länge campingen funnits.

Kristianstad kommun har inte heller någon detaljplan som styr hur marken där Landöns camping ligger ska användas. Länsstyrelsen vill att kommunen tar fram en sådan och kommunen påbörjade arbetet 2005 men är fortfarande inte klar. Och det finns flera processer som gör campingens framtid osäker.

 – Det finns en osäkerhet i och med i att det finns ett antal processer som pågår. Vi har strandskyddsfrågan, vi har avloppsfrågan, vi har vattenfråga och vissa andra delar också. Vi har påpekat i arrendeavtalet att det kan upphöra med väldigt kort varsel om något tillstånd som behövs inte kommer att ges, säger Patrik Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".