Polisbevakningen var stor när rättegången i Österängsfallet inleddes. Arkivfoto: Sveriges Radio
Österängsdådet

Nu undersöks knivdådsmisstänkta igen

En ung man knivskars allvarligt på Österängsskolan i vintas. Nu ska de två misstänkta - en far och hans son - rättspsykundersökas igen. Det är väldigt ovanligt, menar målets domare Ulf Ahlström.

Det kommer att göras nya rättspsykiatriska undersökningar av de två misstänkta för knivdådet på Österängsgymnasiet i Kristianstad.

Det står klart sedan Socialstyrelsens rättsliga råd tittat på ärendet och beslutat att skicka det vidare till sitt expertråd, Socialstyrelsens vetenskapliga råd.

Nu kommer två rättspsykiatriska experter att undersöka fadern och sonen, som åtalats för dråpförsöket.

Att tingsrätter begär hjälp av Socialstyrelsen är ovanligt, och ännu ovanligare är det att frågan går ända till högsta instans, säger Ulf Ahlström, domare i målet till nyheterna.

Först i början av juli kommer Kristianstads Tingsrätt att ta upp förhandlingarna igen och fatta beslut om påföljden.

Det var i december förra året som de två misshandlade en man med kniv på Österängsgymnasiet och när det gäller skuldfrågan har rätten redan kommit fram till att de båda är skyldiga till försök till dråp.

De rättspsykiatriska undersökningarna som gjort av de två bedömer pappan som frisk men sonen som psykiskt sjuk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista