Gurianne Sandven och Berit Seal, norskor i Kristianstad. Foto: Agnes Henriksson/Sveriges Radio
kristianstad

Tar vardagen tillbaka på sjuttonde maj

1:40 min

Trots att Norge präglats och präglas av händelserna den 22 juli förra året och av rättegången som pågår just nu blir det traditionellt stort firande i centrala Kristianstad idag.

– Det som står i fokus i Norge nu är att de anhöriga och överlevande från de tragiska händelserna är att vi ska ta vardagen tillbaka och inte låta något annat stå i fokus idag än att vi ska fira vår nationaldag som vi brukar, säger Berit Seal från den lokala jenteklubben i Kristianstad som ordnar firandet.

Den norska nationaldagen firas stort i Kristianstad, och det är en tradition sen flera år. Firandet börjar med samling på Lilla Torg klockan två, sen tågar man till Tivoliparken.

Till den rödvitblå yran där serveras norska specialrätter. Berit Seal har ägnat natten åt att koka trettio liter römmegröt.

– Det är en gröt gjord på hälften gräddfil och hälften crème fraiche. Man rör det till smöret flyter upp. Den är väldigt mäktig, men man måste ha den på syttene mai, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista