1 av 3
Lina Larsen bor i Huaröd men komme rusprungligen från Norge. I år firar hon 17:e maj med att göra det hon nätsan alltid gör. Att sälja korv på marknad. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
2 av 3
Knallarna var tidigt på plats medan kunderna på Vitaby marknad dröjde i morgonkylan. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
3 av 3
Ronnie Jönsson och Siw Jeppsson torgar på Vitabys traditionsenliga markna på Kristi Himmelsfärds dag. Foto: Marie Sandgren/Sveriges Radio
Vitaby

Kylslagen helgmarknad i Vitaby

1:34 min

Varje Kristi himmelfärdsdag hålls marknad i Vitaby, och idag är inget undantag. Redan tidigt i morse var knallarna på plats.

Men marknadskunderna verkade dröja kvar vid frukostborden, denna kyliga marknadsmorgon.

– Det är nog för att det är så kallt och blåsigt. Annars brukar det komma igång vid den här tiden, säger Siw Jeppsson.

Hon kommer från Onslunda, ett par byar bort och hjälper en god vän att sälja sommarblommor och grönsaksplantor på Vitaby marknad.

– Det är en liten fin marknad, den har hållt på i många år, berättar hon.

Lina Larsen bor i Huaröd och far runt på markander och säljer korv i stort sett året runt. Däremot aldrig på den betydligt mer berömda marknaden i grannbyn Kivik.

– I juli är vi i Norrland, det är därför, förklarar hon.

Gunnar Henriksson är en byborna som trotsat morgonkylan och gett sig ut redan när marknaden öppnade på torsdagsmorgonen.

– Vi ska ha lite tomatplantor, men jag tänkte gå en runda först och vad här är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista