Infarten till Landöns camping. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
Kristinstad

Camping undersöks av åklagare

1:33 min

Verksamhet på Landöns camping vid kusten utanför Kristianstad har även anmälts till polis. Tidigare har förundersökningar kring campingen lagts ner, men nu har fallet tagits upp igen.

– Tidigare utredningar har handlat om misstanke om brott mot områdesskydd och miljöbrott och även otillåten miljöverksamhet. Det är en del av de brotten som kan vara intressanta att titta på, men vi försöker titta förutsättningslöst om det finns några brott överhuvudtaget mot miljöbalken, säger kammaråklagare Christer Forssman.

Ännu har förundersökningen inte kommit så långt. Ingen är misstänkt och kammaråklagare Christer Forssman på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål väntar på att polisen ska utse någon som kan arbeta med honom.

Förra året las förundersökningar kring campingen ner. Men det överklagades och i år togs beslut att återuppta fallet.

Landöns camping ligger vid kusten i Kristianstad. Det är kommunen som äger den strandskyddade marken och arrenderar ut den till campingverksamhet. Förra året sökte kommunen dispens från strandskyddet för campingverksamheten och fick det av Länsstyrelsen i Skåne. Ett beslut som överklagats till Mark- och miljödomstolen i Växjö.

Kammaråklagare Christer Forssman kan i förundersökningen utreda även tiden före kommunen sökte dispens.

– Det är intressant att titta på vad som hänt före dispensen ges av länsstyrelsen. Det är det som är det intressanta först och främst att undersöka. Man kan mycket väl komma fram till att innan man fick dispensen har man begått en brottslig gärning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista