Örkelljunga

Tre ungdomar har försvunnit på två månader

1:40 min

Sedan boendet för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar öppnade i Örkelljunga för två månader sen har tre unga killar försvunnit från boendet och inte kommit tillbaka. I hela Skåne har 75 minderåriga flyktingar avvikit sedan början av 2011.

I mitten på mars flyttade 16 killar i åldern 16 till 18 år, de flesta från Afghanistan, men också två killar från Marocko och en kille från Algeriet i i det gamla motellet i Örkelljunga där boendet har sina lokaler.

– Två killar avvek i början på april och en i förra veckan. Han skulle cykla till skolan med komaldirg dit. Och de två skulle gå ner på byn en eftermiddag men kom aldrig tillbaka, säger enhetschefen på boendet som alltså inte haft öppet i mer än i två månader, Susanne Wikdahl. Boendet är ett samarbete mellan Örkelljunga och Klippans kommuner. 

I alla de tre killars fall som har försvunnit från boendet, rörde det sig om så kallade Dublinärenden – det betyder att de först sökt asyl i ett annat EU-land och att de vanligtvis inte stanna i Sverige.

– Det första vi gjorde var att vi kontaktade killarnas gode män, som sedan gör polisanmälan. Vi försökte förstås också nå dem på telefon, men när de inte svarade fanns det inte mycket mer vi kan göra, säger Susanne Wikdahl.

Under förra året och under årets första månader har 75 minderåriga ensamma flyktingar avvikit från boenden i Skåne. Susanne Wikdahl säger att man försöker prata öppet ungdomarna på boendet i Örkelljunga.

– Jag tror, och det är också så ryktena går, att de har åkt ner i Europa via Köpenhamn. Kanske tänker de ta sig utanför EU för att söka asyl i Sverige på nytt efter en tid, säger Susanne Wikdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista