1 av 2
Prodekanus Bo-Anders Jönsson på LU oroas över få utfärdade examen. Foto: Edina Hrustic
2 av 2
Många studenter tar aldrig ut sitt examensbevis. Foto: Edina Hrustic
Lund

Många hoppar av universitetet

2:00 min

Bara hälften av studenterna som börjat på kandidatprogrammen vid Lunds universitet har tagit ut sina examensbevis under de senaste två åren. På naturvetenskapliga fakulteten har endast en tredjedel fått dem. Siffran oroar fakultetens prodekanus Bo-Anders Jönsson, som menar att utbildningarna kan förlora bidrag från regeringen.

– Vi förlorar naturligtvis en hel del pengar och sedan ser det inte bra ut i statistiken. Omvärlden tittar ju på statistiken, det är viktigt internationellt.

För många studenter är det examenstider just nu, men statistik från Lunds universitet visar att bara hälften av över 2000 studenter tog ut examen förra året, efter ett treårigt kandidatprogram. Många väljer att hoppa av redan under första året och på naturvetenskapliga fakulteten, där bara en tredjedel av runt 400 studenter tog ut sin kandidatexamen förra året, försvinner många under sista terminen.

– Man får jobb innan man har slutat utbildningen, och då skjuter man helt enkelt på att ta ut examen, säger Bo-Anders Jönsson.

Men siffran på hur många som tar ut en examen motsvarar egentligen inte det faktiska antalet som går klart sina utbildningar. En del orkar helt enkelt inte ansöka om beviset trots att de är färdiga med plugget eftersom det tar två till tre månader att få ut det.

Företag kräver inte heller alltid att studenter ska visa upp det för att de ska få jobb.

– Det är inte intressant med examina och detta är ett generellt problem i hela Sverige, säger Bo-Anders Jönsson.

Ett utfärdat examensbevis är alltså inte alltid viktigt att ha för studenter som inte går yrkesutbildningar som kräver examen för att få ut exempelvis läkarlegitimationer.

Men det är viktigt för universiteten att utfärda många examensbevis på lång sikt, eftersom regeringen har det som krav för att dela ut en så kallad kvalitetspeng.

– Det kommer att avkrävas av oss att vi ska få ut ett stort antal examina, säger Bo-Anders Jönsson.

Men Marika Carras som pluggar ekosystemteknik i Lund förstår att många låter bli att ta ut examen när de väl fått in en fot på arbetsmarknaden.

– De får ett jobb eller en tjänst som de inte riktigt vågar tacka nej till, så då tar dem det.

Edina Hrustic

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista