1 av 2
Dan Svensson, vakthavande brandingenjör på räddningstjänsten i Kristianstad. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Patrik Bill. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
Kristianstad

Med värmen kommer bränderna

1:37 min

Under sommarmånaderna juni och juli brinner det betydligt mer än under en genomsnittlig månad under året. Bland annat utgör engångsgrillar ett stort problem under sommarmånaderna.

På grund av det milda vädret har det hittills varit relativt lugnt för räddningstjänsten i Kristianstad. Men till veckan väntar högre temperaturer och med det varma vädret kommer också torkan. 

– Engångsgrillarna blir väldigt varma under så det är viktigt att man inte ställer dem i gräset utan att man ställer de på en sten eller något liknande. Det är också viktigt att man ser till att man släcker grillen ordenligt med vatten så att man inte slänger grillen i soporna bara, berättar Dan Svensson, vakthavande brandingenjör på räddningstjänsten i Kristianstad. 

På räddningstjänsten märker de av en ökning av brandlarm under varma månader. Enligt siffror från Trygg Hansa brinner det 31 procent mer i juni och juli jämfört med en genomsnittlig månad under året. 

Kristianstadsbon Patrik Bill är ute i trädgården och förbereder inför sommaren. Som hos många andra har grillen åkt fram även hos Patrik. Patrik berättar att han mest använder vanligt sunt förnuft när han ska grilla. Han brukar vara noggrann med var han placerar grillen.

– Man får tänka på att inte ställa grillen nära husväggen och inte heller där underlaget är torrt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista